Charlie Hebdo


Stéphane Charbonnier –  “prefera sa moară drept decât să moară în ghenunchi”.


Ieri a avut loc la Paris una dintre cele mai cumplite crime – atentate teroriste din ultima perioada. Este vorba de atentatul din redacţia Charlie Hebdo.
Asa cum relateaza mai multe situri de stiri si televiziuni, Franta a pierdut patru dintre cei mai buni caricaturisiti. Eu as spune ca lumea a ramas mai saraca fara acesti oameni creative care ne infrumuseteaza sufletele prin arta.

Am privilegiul sa „ma invart” printre artisti care fac arta contemporana de calitate, care sunt extrem de talentati, care aduc inovatie si plus valoare acestei lumi atat de stapanita de ban si de cresterea economica, incat nu pot sa nu fiu afectata de acet incident si sa nu sufar pentru pierderea adusa lumii, nu numai Frantei.


Arta de orice fel nu are legatura cu etnia cu religia sau culoarea pielii, arta este multivalenta si este mentia sa ne imbogateasca pe toti.

Toata lumea  sustine ca e libertate de exprimare a presei eu as pune ca e vorba de libertatea artistica de a expune ideea prin desen, in acest caz. Totusi nu pot sa nu fiu obiectiva, constiinta umana nu este suficient de dezvoltat si evoluata  incat sa nu ia personal glume la adresa religiei.
Pamfleul si caricatura cred ca uneori intrec un pic linia  fina dintre satira si ajunge sa fie o actiune virulenta care poate sa fie perceput ca o injurie la adresa anumitor mase de persoane.

Totusi nimica, dar ABSOLUT NIMIC nu justicia moarea a 12 oameni oricare ar fi actiunile lor.
Terorismul trenuie exterminat si nu cred ca nici o relitie a pamantului nu ar indemna la asemenea atrocitatati.

In conduita educata exista o regula  si anume atunci cand ai o discutie cu cineva „smal talk” e bine de evitat 3 subiecte: politica, bani si RELIGIA. Tocmai pentru ca acestea sunt niste subiecte delicate care ii pot afecta pe ceilalti.


In concluzie, ceea ce sa intamplat este o tragedie, nimeni nu trebuie sa puna pumnul in gura nimanui, iar pentru un artist neputinta de a se exprima liber este una dintre cele mai grele poveri. Artistii au plecat la ceruri pentru a le desena aripile ingerilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *