Arte Martiale sau Bataie?

Echart Tolle este unul dintre marii ganditori contemporani care promoveaza renuntarea la ego (orgoliu). Unii ar spune ca sunt prosti americane, ca ei sunt cu promovarea gandirii pozitive si alte prosti de genul asta. Poate au dreptate, poate nu….
Sa luam urmatorul caz, cand doi oameni manati numai de ambitie si de ORGOLIU arunca cu noroi in arte cu o traditie de mii de ani in spate si cu mii de adepti care isi doresc sa isi gaseasca sau isi perfectioneaza echilibrul mintal, corporal si spiritual, ce ar trebui sa facem?
 
Ma refer la faimoasa confruntare intre motociclist si  Mircea Badea  care a avut loc vineri   (07nov14).
 
Pai sa o luam pe rand relizatorul TV a fost prins intr-un moment in care era super nevors i s-a propus confruntarea si din ORGOLIU nu a mai dat inapoi, desi senzatia mea este ca si-ar fi dorit sa renunte, insa nu avea „ pe unde sa scoata camasa”. Ca el e violent, ca spune,ca ameninta si asa mai departe e strict treaba lui, pana la urma nu o sa poata nimeni „ sa intrepte toti cocosatii din tara” si nici sa ii schimbe comportamentul lui Badea.
 
 Asa cum a spus si Mugur  Ciuvica el a creat un precedent in care orice golan poate sa vina si sa ii provoace pe realizatorii TV/ prezentatori la lupta in orice forma ar fi ea.
Este scuzabil si de inteles ca domul Badea era in acel  moment foarte nervos si motocicistii au profitat de aceasta „slabiciune”, insa atunci cand te bati cu pumnul in piept ca esti mare si tare, nu iti permiti sa te pierzi cu firea, nu iti permti sa faci astfel de gafe. Logic ca daca le faci nu poti sa retractezi ,deci in acest caz nu stiu ce a fost mai penibil sa te mergi la un meci in care „aluneci” incetisor de pe tatami ca sa nu inscasezi sau sa anulezi meciul. Adica daca ti-ai asumat fa-o pana la capat.
 
Ceea ce e absolut revoltator, ingrijorator si mai ales ceea ce ne afecteaza pe toti cei care practicam arte martiale este comportamentul acestui baiat – (cica campion national), care aduce o umbra neagra asupra artelor martiale si a celor care le practica.
 
Intr-o lume guvernata de stres, axietate si nu in ultimul rand de depresie orice arta martiala practicata in detaliu atat din punct de vedere filosofic si nu in ultimul rand prin antrenament reprezinta o modalitate de a ne mentine echilibrati fizic si mental.
 
Este lamentabil ca un baiat care are si rezultate deosebite in sport vine si „arunca manusa unui om neexperimentat in arte martiale si in lupta de contact”. Pana la urma ce mesaj trimite el celor care nu cunosc kempo? Ca totul e bataie, ca totul e „smardoiala” si ca sub umbrela unei competitii ne reglam conturile cu oamenii pe care nu ii suportam sau care ne-a deranjat. Acest lucru face ca intrega actiune sa fie si mai josnica. Adica daca esti barbat si vrei sa ii spargi nasul „aluia” ca te-a deranjat sau ce vrei tu, ai suficient curaj  si   gaseste-l pe strada si arat-i ca esti tare,  dar asuma-ti toate consecintele atat juridice cat si posibilitate ca poti sa iti iei bataie, nu te ascunde sub umbrela uni sport onorabil cu traditie pe care te mai lauzi ca il si iubesti. 
 
In loc sa promovam un psihic puternic, demn de un sportiv de performata el se bate cu oricine.  
Vreau sa semnalez si comportamentul total lipsit de fair play al acestui baiat care, dupa ce omponentul fugea de pe tatami eu atunci fuge dupa el ca sa ii stoceasca figura.
 
Oameni buni artele martiale fie ca sunt cele de competitie sau nu, nu inseamana sa bati pe nimeni, inseamana practica indelungata, dedicatie si mai presus de toate un psihic echilibrat.
Un lucuru pe care putin il stiu este ca sunt psihilogi si psihiatri care indica ca mod de tratament aikido pentru copii cu probleme emotionale cum e ADHD.
 
Primul lucru pe care il inveti intr-o sala de antrenament este ca violenta naste vioneta, ca primordial este sa eviti orice tip de conflict si ca daca in sala de antrenament unde nimeni nu vrea sa iti faca rau se poat naste accidente si sa fii ranit, oare ce se poate intampla atunci cand cineva isi doreste cu adevarat sa te loveasca si sa iti faca rau.
 
Eu indemn pe toata lumea sa faca sport, orice tip, miscare este foarte bune. Nu trebuie sa practicati neaparat arte martiale sau aikido , desi imi doresc din tot sufeltul ca oamenii sa vina la aikido si mai ales la noi la dojo, insa in ultima perioada se tot face reclama unor sporturi total nocive, unor zbenguieli care nu fac decat sa deterioreze ligamentele si coloana, iar acest incident nu face decat sa ii indeparteze pe oameni de arte martiale. Cel putin aikido se poate practica la orice varsta si in ciuda anumitor probleme de sanatate. 
 
Practicati orice tip de miscare din convingere si pentru ca va place, nu pentru ca este un trend sau pentru ca multe din cunostiintele dumneavoastra in face.
 
Va indemn sa uitati derapajele emotionale ale unor oameni care ar trebuie sa constiuie un motiv de madrie prin rezultatele exceptionale pe care le au intr-un anumit domeniu.
Atitudinea Simonei Halep, desi ea practica tenis, a fost una martiala din punctul meu de veder. Ea a mers la turneul campioanelor si a dat tot ce era mai bun pe teren, fara sa faca calcule sau strategii, care nu tin de aria sportiva.
 
In final imi permit sa citez pe Sensei Florentin Marinescu, preşedintele Federaţiei Române de Arte Marţial:
“E o mizerie. Au adus golănia în sala de sport! Cum a putut avea loc aşa ceva? Aceste dispute nu fac altceva decît să murdărească artele marţiale. Pui să se bată un om de pe stradă cu un profesionist, iar o federaţie se implică şi asigură logistica pentru o astfel de şuşanea. ederaţia de Kempo a urmărit însă să-şi facă publicitate. Domnul preşedinte Amatto Zaharia şi-a trimis şi nevasta să arbitreze! Adică persiflarea e totală, nu se mai găsea un bărbat. I-a dat valoare luptei punîndu-şi soţia arbitru. Ei, pe lîngă faptul că nu au încercat să-l facă să renunţe pe Badea, l-au mai şi aţîţat”
 
In concluzie: ma deanjeaza ca artele martiale care sunt  onorabil, care te ajuta si te dezvloti sunt  prezentate ca niste actiuni/ sporturi de golanie si de aratat care e mai tare.

 

O dorinta: dragi posturi TV nu mai prezentati tot felul de tzopaieli ca fiind niste sporturi ca nu e asa si indemnati lumea sa vina sa practice aikido. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *