Prietenie

Este foarte comnun sa numim persoanele cunoscute din anturajul nostru, generic, “prieteni”, insa cati dinte aceste persoane ne sunt cu adevarat prietenii??

Daca analizam etimologia cuvantului in diferite limbi, vom vedea ca prietenia este strans legata de notiuni ca iubirea, fraternitatea, apropierea si camaraderia (mai ales cea de arme). In latina, cuvantul prieten, amicus, provine din verbul amo-are, “a iubi”, iar de aici s-a raspandit in limbi ca franceza, italiana, spaniola, romana.

In engleza, cuvantul friend provine din radacina germana fri care inseamna “a se preocupa”, “a proteja”.

Cuvantul german freundschaft inseamna in acelasi timp: “iubire”, “legatura de sange”, “origine comuna” si “prietenie”.

Cuvantul slav droubcha inseamna “apropiere” si “camaraderie”, dupa cum, probabil, cuvantul romanesc prieten este legat de ideea de apropiere, desi vine din slava.

Ca sa intregim aceasta incursiune putem aminti ca in limba greaca iubirea si prietenia erau incluse in conceptul mai amplu de Philia care era si o forta de unificare a lucrurilor.

Cu toate acestea ce inseamna sa ai un prieten pentru cei mai multi??? Grupul de prieteni poate insemna persoanele cu care iese la bere sau cei alaturi de care fac drumetii pe munte sau merg cu cortul la mare; pentru altii poate fi grupul de fete impreuna cu care obisnuiesc sa colinde magazinele sau stau la o sueta la cafea…. iar lista este lunga.

Dar totusi aici ar mai fi de adaugat colegii de serviciu, cei alaturi de care obosnuiesti zi de zi ” sa imparti dumicatul” si felia de paini, oameni alaturi de care poate iti petreci sarbatorile si care din pacate intr-un sfasit sfarsec a fi decat niste companioni, niste omeni care sunt alaturi de tine datorita anturajului.

Ce ar trebui sa insemne prietenia pentru fiecare dintre noi, este lasat la aprecierea fiecaruia dintre noi, insa cu certitudine ar trebui sa fie ceva temeinic si profund, nu ceva ce duce doar la distractie sau la realtionarea cu niste oameni alaturi de care confietuim mai mult sau mai putin strict conjunctural.

Exista o poveste care se numeste povestea amnarului care relateaza povestea unui soldat care da de bani multi si aveam multi prieteni pentru ca dadea numeroase petreceri, insa in momentul in care nu a amai avut bani si evident distracita s-a terminat toti acei „prieteni” au disparut ca un fum.
Exista cu singuranta multe plide de ganul asta… din pacate sau din fericire toate lucurile materiale se duc ceea ce ne ramane este modul nostru de a fi, faptul ca am fost alaturi de oamenii de langa noi atunci cand au avut nevoide, ca i-am respecta, ca am avut anumite valori pe care le-am respectat indiferent de cate lovituri am primit si cati oamenii ne-au luat-o inainte prin diferite viclesuguri.

Pana la urma scopul final al vietii noastre indiferent de religie, etine, sex sau de orice alta diferenta ramane reintoarcerea si intedrgarea in sursa, pentru a ajunge de ea trebuie sa urcam diferite trepte iar lucurile acestea se intampla conform cu valorile morale si lucurile bune sau mai putin bune pe care le facem in timpul unei vieti.

Oamenii de langa noi ne definesc, ne ajuta sa fim mai buni sau nu, din pacate oamenii nu sunt perfecti sau 100% corecti, pana la urma nici noi nu suntem in toatlitate. De aceea important este ca avem oameni deosebiti langa noi, dar de la care sa luam numei lucurile bune, calitatile si virtutiile pe care le au, iar lucurile care nu ne plac sa le trecem cu vederea.

Ceea ce mai este deosebit de important intr-o prietenie este sa stim sa punem foarte clar limite si sa le facem cunoscute prietenilor mei cu respect si seninatate, se poate intampla ca oamenii sa isi doreasca sa treca anumite liminte sau ca sa ma exprim plastic „ ii dai un deget iti ia toata mana”. Faltul ca persoanele apropitate fac acest lucuru nu ii face niste oameni rai sau profitori, insa asta trebuie sa ne determine pe noi sa fim reznabili in a-i judeca, dar sa stim cum sa punem lucurile la punct intr-un mod cat mai corect, civilizat si diplomat cu putina.

Toti putem face gresli, insa important este sa fim sinceri sa contietizam sa ne cerem iertare si sa indreptam ceea ce am facut.

In viata nimeni nu e prefect toti invatam si intelegem multe lucurui de-a lungul timpului, important este sa stim sa relatioam sa ne respectam pe noi insine si pe cei care ne sunt aprope, iar fara de persoanele de conjunctura sa nu ne puem sufletul pe tava.

O zi minunata va doresc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *